TAST DE FORMATGES
|
|
Casa Mateu Tou
Al poble de Surp s'elaboren a Casa Mateu formatges d'ovella. La llet, d'alta qualitat, prové d'un ramat del poble de Corruncui. El Casa Mateu Tou, és un innovador formatge de pasta tova elaborat amb cura i delicadesa per una gran formatgera. De recent creació, sorprèn la seva suavitat i post-gust agradable. Ideal per acabar un bon àpat.
|
Gorgonzola
Actualment, aquest formatge amb DOP s'elabora en grans fàbriques situades al nord-est d'Itàlia. Es produeix en tambors entre 6 i 13 kgs. Té una crosta gruixuda i rugosa de color gris vermellós amb algunes taques polsoses. La pasta és de color blanc o groc clar, amb abundants vetes de color blau verdós. La seva textura és bastant cremosa, més humida que la del Stilton i més mantegosa que la del Roquefort. De sabor assaonat i especiat, amb un toc a fusta florida i bolets.
|
Pago de los Vivales Reserva
Elaborat amb llet crua 100% d'ovella. És un formatge amb una consistència molt ferma, amb escorça natural, fina, dura i llisa de color mel. Al tall presenta una pasta ferma, característica d'un formatge "vell", sense tenir l'aspror d'aquest. És un formatge fundent en boca fins i tot després de 12 mesos de maduració. El sabor està lligat al temps de maduració i a la procedència de la llet obtenint amb això un formatge fort, net i aromàtic.
|
Banon
Banon és un petit formatge francès que prové d'antigues receptes de fabricació de les granges dels Alps de l'Alta Provença francesa. El seu nom li ve del petit poble de Banon situat a l'altiplà d'Albió, entre els pobles de Lure i Ventoux. El Banon és un formatge de gust molt característic, afruitat, a fusta, a vi i a castanyer. Llet crua de cabra provençal, Rove o alpina de granja "fermier" provinent d'un mateix ramat. Les cabres han de pasturar almenys durant 210 dies als turons de la regió.
|
Comté
Aquest antic formatge francès, conegut també com Gruyère de Comté, s'elabora a la regió situada entre els Vosges i l'Alta Savoia, en petites formatgeries que utilitzen llet crua. Unes empreses especials (affiners) controlen els formatges durant la seva maduració, durant un any o més. Es produeix en grans cilindres de 40 kgs. i té una escorça de color beix que adquireix un major gruix i duresa amb la maduració. La pasta, de color palla fosca, pot presentar alguns forats de mida mitjana i sol trencar-se al tallar-la.
|
Cantell
El Cantell és un formatge d'autor, de textura compacta i trencadissa. Aroma net i agradable. Amb gust profund, a fruits secs, amb notes vegetals i sense cap toc amarg, deixant perfums sobris i persistents en el paladar. Típic dels formatges de cabra ben madurs.
|
Una regla fonamental a l'hora de tallar formatges és que cada tros ha de contenir una mica d'escorça, ja que en la majoria dels formatges és allà on es concentren les característiques que determinen el seu sabor, com ara envelliment, floridures, etc...
Formatges amb forma esfèrica
(Per exemple: Mimolette) Vertical Divider
Formatges blaus amb forma de cilindre llarg
(Per exemple: Bleu d'Auvergne) Formatges amb forma de roda gran
(Per exemple: Comté, Beaufort o Emmental) Porció de formatge
Formatges amb forma quadrada
(Per exemple: Pont l'Eveque Bray d'Auge) Formatges amb forma de piràmide
(Per exemple: Valançay) Formatges amb textura cremosa
(Per exemple: Vacherin du Haut-Doubs) Per la seva textura gairebé líquida és aconsellable menjar-ho amb cullera.
|
Formatges de pasta florida
(Per exemple: Roquefort) Porció de Roquefort
Formatges durs amb forma de cilindre llarg
(Per exemple: Cantal, Cheddar) Formatges amb forma de corona
(Per exemple: Murols, Anneau-Vic-Bilh) Formatges amb forma de cilindre
(Per exemple: Rouleau de Provence) Formatges petits de pasta tova
(Per exemple: Camembert) Formatges grans de pasta tova
(Per exemple: Brie) |