En un bol posem la carn, l'ou, el pa ratllat, els pinyons, la sal i una mica de julivert i ho barregem bé.
Un cop ben barrejat, agafem porcions d'aquesta mescla i anem fent la forma de les mandonguilles i les enfarinem.
Fregim les mandonguilles amb abundant oli d'oliva fins que estiguin ben dauradetes.
Salsa:
Tallem les verdures a quadrets uniformes.
En una paella amb oli sofregim els alls a foc mig i quan estiguin dauradets hi afegim el porro, la ceba i les pastanagues.
Cuinem les verdures procurant que quedin cruixents i quan estiguin fetes, afegim el vi negre i el deixem reduir fins que s'evapori tot l'alcohol.
Incorporem el brou i deixem que evapori.
Un cop el brou ja ha evaporat i els ingredients s'han espesat és el moment de triturar-ho tot i passar-ho per un colador.
Ja tenim la salsa homogénea i podem incorporar el cacao en pols utilitzant un tamís per evitar grumolls o la xocolata a la pedra tallada a trossets petits. És important també que no deixem de remoure tota la salsa durant uns minuts.
Afegim la mantega per donar-li una tonalitat més brillant a la nostra salsa.
Podem afegir les mandonguilles i que es cuini tot junt un minuts conjuntament.
Notes complementàries:
Aquesta recepta va ser cuinada per la xerrada que es va fer sobre "La xocolata" amb l'Enric Rovira el dia 1 d'octubre del 2025 dins dels actes del IV Aplec del Conill.