Receptes de cuina · Centenàries
La pala ferroviària
Carta de Rosa Camps
Gràcies amics per haver despertat records de la meva infància i joventut.
A la meva família, tant el pare de la meva mare, l'avi Joan Parés, com el pare del meu pare, l'avi Pere Camps, eren treballadors dels Ferrocarrils del Nord. L'avi Parés anava a treballar, polit i amb la cistella de vímet on hi portava el dinar. Un germà de l'avi Pere, l'Isidre; l'oncle Isidre Camps, vivia a Sant Pere Sallavinera d'on havien nascut els Camps i treballava de fogoner. Per la feina de fogoner i carregant de carbó la caldera i perquè menjaven a fora de casa es devia empescar "la pala". "La pala" és un plat de carn estofada amb verdures que originàriament es feia a la màquina de tren vapor, a la caldera i amb l'estri que tenien a mà: la pala. De mica en mica es va popularitzar i crec recordar que l'oncle Isidre anava a fer "Palades" a grups d'amics que li demanaven. Més endavant, "La pala" es va fer a un restaurant de Sant Pere Sallavinera, que precisament es diu "La pala". Una vegada l'oncle va venir a Rocafort i en va fer el guisat. El pare, en Josep, que li costava gens muntar una festa gastronòmica, va fer construir una pala. Em sap greu no recordar l'artesà que la va fer, però té el toc del pare. El mànec és d'una pala de paleta! Aquell dia, l'oncle que ja era força gran, va ser el director del guisat i jo vaig aprofitar per prendre'n nota. Avui, dia de la Fira del Vapor, m'agrada que hagin pensat en fer una pala. És un homenatge a tots aquells maquinistes i fogoners que passant calor i suant havien de carregar fort la caldera perquè la màquina tibés força perquè pogués pujar cap a Sant Ramon. Rosa Camps i Parés Sant Vicenç de Castellet, juny del 2015 Autor/a: Rosa Camps i Parés Mes: Fira del Vapor. Juny del 2015
| |||||||