Associació Cultural i Gastronòmica Ceps i Manduca
  • INICI
  • HISTÒRIA
    • Estatuts de l'entitat
  • ACTIVITATS
    • Calendari · 2025
    • Memòria · 2003-2025
    • La trobada de plaques
    • La calçotada popular
    • L'homenatge al porc
    • L'aplec del conill >
      • IV Aplec del Conill · 2025 >
        • Concurs de cartells 2025
        • Literatura eròtica 2025
  • RECEPTES DE CUINA
    • Receptes · Aplec del Conill
    • Receptes centenàries
    • Altres receptes
  • GALERIA
    • Aplec del Conill
    • Assemblees
    • Calçotada popular
    • Celebracions i festes
    • Conferències i xerrades
    • Excursions i sortides
    • Fires i festes populars
    • Homenatge al porc
    • Sopars, dinars i maridatges
    • Tastets populars
    • Tastos, cursos i cates
    • Trobades de plaques
  • PAPERERIA
    • Programes de mà >
      • 2025
      • 2024
      • 2023
      • 2022
      • 2021
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
      • 2012
      • 2011
      • 2010
      • 2009
      • 2008
      • 2007
      • 2006
      • 2005
      • 2004
      • 2003
    • Cartells >
      • 2025
      • 2024
      • 2023
      • 2022
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
      • 2012
      • 2011
      • 2010
      • 2009
      • 2008
      • 2007
      • 2006
      • 2005
      • 2004
    • Cursos i dossiers >
      • Tast de formatges
      • El món de la cervesa
      • Tast de xocolates
      • Taller de pa artesanal
      • Taller de cuina
  • SALA DE PREMSA
    • Anys 2021-2025
    • Anys 2016-2020
    • Anys 2011-2015
    • Anys 2006-2010
    • Anys 2003-2005
  • CONTACTE

RECEPTES DE CUINA · CENTENÀRIES

RECEPTES DE CUINA

LA PALA FERROVIÀRIA

Ingredients:
  • 5 carxofes
  • 3 albergínies
  • 2 cebes
  • 4 pebrots
  • 5 alls
  • 2 kgs. de vedella a trossos
  • 1 kg. de carn magra a trossos
  • 200 gr. de llard
  • Oli
  • 1 potet de foie-gras
  • Nou moscada
  • 1 pot petit de pèsols
  • 1 pot gran de pebrot
  • 1 pot gran de tomàquet
  • 1 pot gran de xampinyons
  • 1 pot gran de rovellons
  • 1 fulla de llorer
  • Canyella
  • 3 claus
  • Bitxo
  • Anís estrellat
  • Safrà en pols
Vertical Divider
Picture
Elaboració:
  • Es rosteix la carn i quan ja està cuita s'hi va afegint la ceba, els pebrots, l'albergínia, les carxofes, els alls, els tomàquets i la resta d'ingredients.
  • Ha de coure a foc lent i afegint una mica d'aigua si fa falta.
  • Les espècies es posen després i segons els gustos.
La Rosa Camps i Parés, santvicentina i neta de ferroviaris ens ha facilitat la tasca perquè avui poguéssim presentar a la Fira del Vapor, l'anomenada "Pala ferroviària". Efectivament, els dos avis de la Rosa foren operaris dels anomenats Ferrocarrils del Nord (RENFE), l'un maquinista i l'altre a obres. L'avi Parés provenia de Sant Andreu de Palomar i l'avi Camps de Sant Pere Sallavinera. I tal com mostra la fotografia, bons coneixedors de la "pala", l'eina que feien servir per carregar el carbó a la màquina de vapor i també per cuinar des de la màquina estant.
La recepta que ens ha facilitat la Rosa Camps prové dels seus avis i actualment la podríem catalogar dins de l'apartat de cuina d'aprofitament o de subsistència, avalada pels ingredients: carns diverses i verdures de l'època. Vol dir que segons la temporalitat, la "pala" era guisada d'una forma o d'una altra.
Sant Vicenç de Castellet no pot oblidar tot el seu passat ferroviari i des de Ceps i Manduca recuperem aquest plat típic dels primers treballadors dels Ferrocarrils del Nord. I en el futur, tenim pensat de promocionar aquesta mena de menja, ampliant coneixements i fent recerca al voltant d'aquest plat.
El nostre agraïment a la Rosa Camps per haver-nos facilitat la recepta i l'eina per cuinar-la: "la pala".

Associació Cultural i Gastronòmica Ceps i Manduca
Sant Vicenç de Castellet, 6 de juny del 2015
VIIa. Fira del Vapor

Vertical Divider
Picture

CARTA DE ROSA CAMPS

Gràcies amics per haver despertat records de la meva infància i joventut.
A la meva família, tant el pare de la meva mare, l'avi Joan Parés, com el pare del meu pare, l'avi Pere  Camps, eren treballadors dels Ferrocarrils del Nord.
L'avi Parés anava a treballar, polit i amb la cistella de vímet on hi portava el dinar.
Un germà de l'avi Pere, l'Isidre; l'oncle Isidre Camps, vivia a Sant Pere Sallavinera d'on havien nascut els Camps i treballava de fogoner. Per la feina de fogoner i carregant de carbó la caldera i perquè menjaven a fora de casa es devia empescar "la pala".
"La pala" és un plat de carn estofada amb verdures que originàriament es feia a la màquina de tren vapor, a la caldera i amb l'estri que tenien a mà: la pala.
De mica en mica es va popularitzar i crec recordar que l'oncle Isidre anava a fer "Palades" a grups d'amics que li demanaven.
Més endavant, "La pala" es va fer a un restaurant de Sant Pere Sallavinera, que precisament es diu "La pala".
Una vegada l'oncle va venir a Rocafort i en va fer el guisat. El pare, en Josep, que li costava gens muntar una festa gastronòmica, va fer construir una pala. Em sap greu no recordar l'artesà que la va fer, però té el toc del pare. El mànec és d'una pala de paleta! Aquell dia, l'oncle que ja era força gran, va ser el director del guisat i jo vaig aprofitar per prendre'n nota.
Avui, dia de la Fira del Vapor, m'agrada que hagin pensat en fer una pala. És un homenatge a tots aquells maquinistes i fogoners que passant calor i suant havien de carregar fort la caldera perquè la màquina tibés força perquè pogués pujar cap a Sant Ramon.

Rosa Camps i Parés
Sant Vicenç de Castellet, juny del 2015

Autor/a: Rosa Camps i Parés
Mes: Fira del Vapor. Juny del 2015

La_pala_ferroviària.pdf
File Size: 537 kb
File Type: pdf
Descargar archivo

Associació Cultural i Gastronòmica CEPS I MANDUCA
Pl. de la Generalitat. Edifici de Cal Soler · 08295 Sant Vicenç de Castellet

Proudly powered by Weebly
  • INICI
  • HISTÒRIA
    • Estatuts de l'entitat
  • ACTIVITATS
    • Calendari · 2025
    • Memòria · 2003-2025
    • La trobada de plaques
    • La calçotada popular
    • L'homenatge al porc
    • L'aplec del conill >
      • IV Aplec del Conill · 2025 >
        • Concurs de cartells 2025
        • Literatura eròtica 2025
  • RECEPTES DE CUINA
    • Receptes · Aplec del Conill
    • Receptes centenàries
    • Altres receptes
  • GALERIA
    • Aplec del Conill
    • Assemblees
    • Calçotada popular
    • Celebracions i festes
    • Conferències i xerrades
    • Excursions i sortides
    • Fires i festes populars
    • Homenatge al porc
    • Sopars, dinars i maridatges
    • Tastets populars
    • Tastos, cursos i cates
    • Trobades de plaques
  • PAPERERIA
    • Programes de mà >
      • 2025
      • 2024
      • 2023
      • 2022
      • 2021
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
      • 2012
      • 2011
      • 2010
      • 2009
      • 2008
      • 2007
      • 2006
      • 2005
      • 2004
      • 2003
    • Cartells >
      • 2025
      • 2024
      • 2023
      • 2022
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
      • 2012
      • 2011
      • 2010
      • 2009
      • 2008
      • 2007
      • 2006
      • 2005
      • 2004
    • Cursos i dossiers >
      • Tast de formatges
      • El món de la cervesa
      • Tast de xocolates
      • Taller de pa artesanal
      • Taller de cuina
  • SALA DE PREMSA
    • Anys 2021-2025
    • Anys 2016-2020
    • Anys 2011-2015
    • Anys 2006-2010
    • Anys 2003-2005
  • CONTACTE